Egy csíkcsicsói család a Köldökzsinór program támogatás első igénylője

( Fotó: Székelyhon/Gecse Noémi)

Ettől az évtől kezdve a Magyarország területén kívül született magyar gyermekek számára is biztosít családtámogatást a magyar kormány, így január másodikától kezdődően a 2017. június 30-a után született erdélyi gyermekek szülei is igényelhetik az egyszeri anyasági, valamint életkezdési (babakötvény) támogatást. A fontosabb tudnivalókról Tóth Lászlóval, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzuljával beszélgettünk.

– Már január másodikától kérvényezhető az erdélyiek számára is a magyar kormány által biztosított anyasági támogatás és a babakötvényként közismert életkezdési támogatás. Egy hete, hogy leadhatók az igénylések, milyen volt az érdeklődés?

– Nagy az érdeklődés a családtámogatások iránt, eddig a legtöbben Csíkszeredából és környékéről érdeklődtek, de voltak itt Székelykeresztúrról és Marosvásárhelyről is. Az első kérvényező, aki igényelte az anyasági és életkezdési támogatásokat, egy csíkcsicsói ikerpár édesanyja volt, aki már január másodikán reggel felkereste a főkonzulátust.

tovább…