05/27/2021

Így igényelhetnek védettségi igazolványt elektronikus ügyintézéssel az erdélyi magyarok

Mint megírtuk, a külföldön beoltott magyar állampolgárok is igényelhetik a koronavírus elleni védettséget igazoló magyar védettségi igazolványt, amely Magyarország területén nem csak a karantén alól ad felmentést, ha sok más tevékenységre – étterem- vagy szálloda-látogatásra, meccsen vagy színházi előadáson való részvételre – jogosít fel.

Magyarország az Európai Unió államaiban – így a Romániában –, továbbá a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet valamely tagállamában, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete valamely tagállamában, az Oroszországban, Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben, a Bahreini Királyságban, továbbá a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa tagállamaiban (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán) beadott védőoltásokat elismeri.

Esetünkben a Romániában élő magyar (kettős) állampolgárok, akiknek megvan mindkét védőoltásuk (a Jenssen-vakcinából egy) kérvényezhetik a védettségi igazolványt, személyesen valamelyik kormányablaknál (ez esetben felmentést kapnak beutazáskor a karantén alól), vagy elektronikus ügyintézéssel, online, és ez esetben a magyar hatóság postázza a kártyát a kérelmező címére.

Az alábbiakban az elektronikus ügyintézés főbb lépéseit mutatjuk be.

Először is szükség van ügyfélkapus regisztrációra – az regisztrálhat az Ügyfélkapun, aki a magyar biometrikus („okos”) személyazonossági igazolvány mellé megkapta a „Személyazonosító igazolvány kód kártya” nevű, műanyag kártyát (a 2016. január elseje után kiállított személyik mellé jár).

A böngésző keresőjébe a következő címet kell beírni: ugyfelkapu.gov.hu. Válassza ki az E-személyi gombot, majd írja be az okmányazonosító (a magyar személyi igazolvány) számát, utána pedig a „Személyazonosító igazolvány kód kártyán” látható regisztrációs kódot. Tovább