Köldökzsinór program

Szülőként természetes, hogy szeretnénk mindent megadni gyermekünknek. A Köldökzsinór program lehetővé teszi, hogy erdélyi magyar szülőként Ön is részesüljön a magyar kormány által biztosított támogatásokból. Az Eurotrans Alapítvány segítségével egyszerűen igénybe veheti ezeket a támogatásokat.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás megkönnyíti a gyermekgondozás első hónapjait. Az Eurotrans Alapítványnál segítünk az egyszeri támogatással kapcsolatos ügyintézésben. Igényelje most!

Babakötvény

Gondoskodjon már most újszülött gyermeke jövőjéről! Az Eurotrans alapítványnál megkönnyítjük a babakötvény igénylését.

Születés anyakönyveztetése

Számíthat ránk a születés anyakönyveztetésére irányuló kérelem és dokumentáció összeállításában.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás keretében gyermekenként egyszeri 64 125 forint (kb. 850 lej), ikertestvérek esetén gyermekenként 85 500 (kb. 1100 lej) forint támogatást igényelhet. A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani.

Ki jogosult a támogatásra?
Az anya egyedül is kérelmezheti a támogatást, nincs szükség az apa jelenlétére. A gyermek kell rendelkezzen magyar állampolgársággal (tehát vagy az apa vagy az anya vagy mindkettő magyar állampolgár kell legyen).

Szükséges dokumentumok:

 1. anya személyazonosításra alkalmas igazolványa (személyi igazolvány, útlevél)
 2. egyik szülő lakcímkártyája
 3. egyik szülő honosítási okirata
 4. anya bankszámlaszáma ­­
 5. gyermek magyar állampolgársága szerinti magyar anyakönyvi kivonat
 6. apa személyazonosító igazolványának másolata
 7. támogatási adatlap (a kitöltésében az Alapítvány munkatársai segítenek)

Babakötvény (fialatok életkezdési támogatása)

A Babakötvény keretén belül a Magyar Államkincstár gyermeke részére nyit egy számlát, amelyre 42 500 (kb. 550 lej) forintot helyez el. Ez évente kamatozik, így a megtakarítással majd a 18. évét betöltött gyermeke rendelkezhet.

Ki jogosult a Babakötvényre?
A 2017. június 30. napja után született gyermek esetében igényelhető. A támogatásra jogosult gyermek szülője vagy törvényes képviselője igényelheti a támogatást.

Szükséges dokumentumok:

 1. gyermek magyar állampolgársága szerinti magyar anyakönyvi kivonat
 2. kérelmező személy személyazonosításra alkalmas igazolványa (személyi igazolvány, útlevél)
 3. támogatási adatlap (a kitöltésében az Alapítvány munkatársai segítenek)

FONTOS TUDNIVALÓK

A román nyelvű anyakönyvi kivonatok mellé csatolni kell ezek magyar nyelvű hiteles fordítását. Nem szükséges fordítás, ha az anyakönyvi kivonat többnyelvű (angol vagy német is), géppel van kitöltve és nem tartalmaz kézzel írt megjegyzést.
Ha a gyermek még nem rendelkezik magyar anyakönyvi kivonattal, akkor a támogatási kérelem beadásával egyszerre elindítható a magyar anyakönyvezési eljárás. A dokumentáció előkészítésben és formanyomtatványok kitöltésében segít az Eurotrans Alapítvány.
A támogatási kérelmek átadásánál a dokumentumokat eredetiben és fénymásolatban is be kell mutatni a konzulátus munkatársainak!

Az Eurotrans Alapítványnál segítünk!

Az Eurotrans Alapítvány segítségével gyorsan és egyszerűen igényelheti a Köldökzsinór Program támogatásait. Munkatársaink Erdély-szerte 34 irodában segítenek Önnek a problémamentes ügyintézésben. Kérdéseivel forduljon a lakhelyéhez legközelebbi Eurotrans Irodához! Kollégáink segítenek a támogatási kérelem összeállításában, fénymásolatok készítésében, és ingyenes fordítást is biztosítunk.

A támogatások igénylése során szükség van a gyermek(ek) magyar állampolgársága szerinti magyar születési anyakönyvi kivonatára. Ez egy különálló folyamat, de elindítható egyszerre a támogatási igény benyújtásával. Az ehhez szükséges dokumentumok listája és eljárás részletes leírása itt található:

Születés anyakönyvezése

A születés anyakönyvezésére irányuló kérelmet Magyarország Kolozsvári és Csíkszeredai Főkonzulátusain, valamint az Eurotrans Alapítvány által szervezett kihelyezett konzuli napon lehet benyújtani.

Szükséges dokumentumok:

 1. adatlap születés hazai anyakönyvezéséhez (a kitöltésében az Alapítvány munkatársai segítenek)
  a szülők
 2. személyazonosításra alkalmas igazolványa (személyi igazolvány, útlevél)
 3. lakcímkártya
 4. honosítási okirat
 5. a gyermek román anyakönyvi kivonata
 6. szülők magyar házassági anyakönyvi kivonata (ha nincs magyar, a román is megfelel)
 7. szülők születésének anyakönyvi kivonata
 8. abban az esetben, ha a szülők nem házasok: apai elismerő nyilatkozat (3 példány), ennek díja 163 lej *

*Ha a szülők nem házasok
Abban az esetben, ha a gyermek szülei nem házasok, szükség van az apa, román hatóság előtt tett elismerő nyilatkozatára (román és magyar nyelven is), amelynek alapján, mint apát bejegyezték a gyermek születési anyakönyvi kivonatába. A nyilatkozatból egy példány igényelhető a születés anyakönyvezés kérésének pillanatában, a román hatóságoktól. Amennyiben ez a nyilatkozat rendelkezésre áll, nincs szükség a magyarországi apai elismerő nyilatkozat felvételére és díjának kifizetésére.

FONTOS TUDNIVALÓK

A születés anyakönyvezéséhez mindkét szülő jelenlétére szükség van.
A román nyelvű okiratok mellé csatolni kell ezek magyar nyelvű hiteles fordítását. Nem szükséges a fordítás, ha a szükséges okirat többnyelvű (angol vagy német is), géppel van kitöltve és nem tartalmaz kézzel írt megjegyzést.
Az Eurotrans Alapítvány biztosítja a szükséges iratok ingyenes fordítását, fénymásolását és a teljes dokumentáció összeállítását.
A konzulátus munkatársai előtt a dokumentumokat eredetiben be kell mutatni és fénymásolatban át kell adni.