08/24/2021

Regisztrációs kampányt indít az Eurotrans Alapítvány a 2022-es magyarországi választásokra

A 2022-es magyarországi választásokon részt vehetnek a magyar állampolgársággal rendelkező romániai polgárok is, amennyiben személyi adataik aktualizálva vannak a nemzeti választási névjegyzékben. Az adatfrissítést követően akár online, akár az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban, illetve az Alapítvány által szervezett kiszállásokon is regisztrálhatnak a szavazni vágyók.

A jövő évi magyar országgyűlési választásokon részt vehet minden magyar állampolgársággal rendelkező személy, így a romániai magyarok is, ha személyi adataik naprakészen szerepelnek a választási névjegyzékben, és regisztrálnak a választásokra.

Amennyiben valaki magyar állampolgár is, és az állampolgárság megszerzése óta megházasodott, gyermeke született, esetleg elvált vagy haláleset történt a családban, nevet vagy lakcímet változtatott, kötelessége jelezni a változásokat a magyar állam felé is.

„2021 első felében több mint 170 konzuli napot és 800 kiszállást szervezett az Eurotrans Alapítvány. A területi irodáinkban történő ügyintézést is figyelembe véve összesen mintegy 8000 honosítási kérelem érkezett be hozzánk” – összegezte Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke. Hozzátette, amennyiben valaki szeretne részt venni a 2022-es választásokon, az adatfrissítést követően az Alapítvány területi irodáiban és kiszállásain is örömmel segítenek az Eurotrans munkatársai a regisztrációban.

Emellett a megszokott formában továbbra is igényelhető a magyar állampolgárság, a magyar személyi igazolvány, a magyar útlevél és a különböző családtámogatások, mint az anyasági támogatás vagy a Babakötvény. „Ha valaki még nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne élni a szavazás lehetőségével, arra kérjük, igényelje mielőbb az állampolgárságot, hogy részt vehessen a választáson” – nyomatékosított az Alapítvány elnöke. Tovább