10/13/2021

Zsigmond Barna Pál: Fontos a regisztráció és az adatok frissítése

Koronavírus-járványról, a székelyföldi magyarok alacsony átoltottságáról és a magyarországi aktuálpolitikai helyzetről, autonómiáról és Klaus Iohannis román államfő múlt heti trianonos megszólalásáról is beszélgettünk Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselővel. (…)

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek állandó magyarországi lakcímmel, ők levélben szavazhatnak. „Ahhoz, hogy élhessenek szavazati jogukkal, fontos, hogy regisztráljanak, tehát kérjék felvételüket a választói névjegyzékbe. Illetve ha valaki korábban már kérte regisztrációját, akkor ez érvényes most is, de fontos, hogy ha például megváltozott a lakcíme, akkor ismételten regisztráljon és módosítsa a lakcímét, mert csak akkor fogja posta megtalálni, hogy kézbesítsék számár a szavazási levélcsomagot” – magyarázta az országgyűlési képviselő. Hozzátette, a szavazási levélcsomag átvétele kérhető a konzulátusokra is, Kolozsváron vagy Csíkszeredában, tehát aki személyesen el tud menni valamelyik külképviseletre, személyesen is felveheti a levélcsomagot.

„Fontos, hogy figyelmesen és pontosan, a magyar okmányaik szerint töltsék ki a regisztrációs kérelmet, annak érdekében, hogy érvényes legyen a regisztrációjuk” – tette hozzá Zsigmond Barna Pál. Azok, akik még nem rendelkeznek magyar állampolgársággal, de szeretnék igényelni, még mindig leadhatják kérelmeiket az Eurotrans Alapítvány és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban, illetve a kihelyezett konzuli napokon. Tovább