02/24/2022

Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot az április 3-i magyar országgyűlési választásokra – mondta Nagy Attila, a magyar Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdán a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett sajtótájékoztatót, amelyen a választásokkal és a népszavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélt.

Mint mondta, április 3-án először történik meg a magyarországi választások történetében, hogy az országgyűlési választás mellett négy népszavazási kérdésben is kinyilváníthatják véleményüket az állampolgárok. A külhoni magyar állampolgárok is bele tudnak kapcsolódni ebbe, hiszen ez 2010 óta lehetséges – mondta.

Első lépésben regisztrálni kell

Nagy Attila almagyarázta, hogy az előkészületeknek három fázisa van, az első a regisztráció. „Önmagában azzal, hogy valaki magyar állampolgárságot kapott, még nem biztos, hogy nyilvántartják a választói névjegyzékben. Ehhez regisztrációra van szükség. Regisztrálni a választásokat megelőző 25. napig, vagyis 2022. március 9-ig lehet, és ezt meg lehet tenni online felületen, a valasztas.hu, illetve a magyarorszag.hu oldalakon, de akár személyesen is” – mondta.

Ezeken a felületeken amúgy nem csak regisztrálni lehet, hanem a meglévő adatokat is lehet módosítani, például, ha időközben házasságkötés történt, vagy megváltozott a lakcímünk. Ez lehet akár a romániai címhez képest egy külföldi, bármelyik másik európai uniós tagállambeli cím, vagy akár tengerentúlra is lehet kérni a levélcsomagnak a kézbesítését. Tovább