03/07/2022

Nagy Zoltánt kérdeztük: Így szavazhatnak az erdélyiek a magyarországi választáson

Április 3-án általános parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, melyen a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok is részt vehetnek. Ennek érdekében azonban szükséges regisztrálniuk a választási névjegyzékbe, illetve ha módosultak személyi adataik, frissíteniük kell regisztrációjukat a magyarországi Nemzeti Választási Iroda adatbázisában. A technikai tudnivalókról, a határidőkről és arról, most hogy áll az erdélyi magyarok regisztrációja, az Eurotrans Alapítvány elnökét, Nagy Zoltánt kérdeztük.

Az Eurotrans Alapítvány már közel egy éve elkezdte regisztrációs kampányát a magyarországi választásokra. Kinek kell regisztrálnia? Meddig?

A magyarországi választásokon minden romániai magyar szavazhat, amennyiben rendelkezik magyar állampolgársággal és regisztrált a Nemzeti Választási Irodánál. Akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, azoknak regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe – másszóval regisztrálniuk kell a választásokra 2022. március 9-ig.

Mit kell tennie annak, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel?

Akinek van magyarországi lakcíme, de Romániában tartózkodik majd április 3-án, az csak személyesen szavazhat a külképviseleteken a választás napján. Ennek feltétele, hogy március 25-ig át kell jelentkezni a valasztas.hu oldalon, vagy a külképviseletek segítségével a csíkszeredai vagy a kolozsvári főkonzulátusok egyikére, vagy a határ menti valamelyik szavazókör központjába.

A magyarországi lakcímmel rendelkező erdélyiek nem is szavazhatnak levélben, ők kizárólag április 3-án, a választás napján adhatják le voksukat vagy a magyarországi lakcímük szerinti szavazókörben, vagy ahova átjelentkeznek. Négy évvel ezelőtt a két főkonzulátuson körülbelül 2500-an adták le szavazatukat, akik nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavaztak, ehhez hozzáadódnak azok a határ menti választópolgárok, akiknek elérhetőbb volt egy magyarországi választókörzetbe eljutni, mint a kolozsvári főkonzulátusra. tovább