03/09/2022

Szerdán lejár a levélben szavazásra regisztrálás határideje

Szerdán – magyarországi idő szerint – 16 óráig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az április 3-i magyarországi parlamenti választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra. Jelenleg csaknem 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében – olvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán.

A www.valasztas.hu oldalon olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely államokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. E szerint a már névjegyzékbe vett 449 548 választópolgárból legtöbben romániai (193 099), illetve szerbiai (67 910) értesítési címet adtak meg a regisztrációnál.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot – köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait – a választópolgárhoz, aki a voksait levélben adhatja le. Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

Aki előzőleg már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi regisztráció tíz évig érvényes és több esetben – például a szavazat leadásával – újraindul az érvényességi idő.

A regisztrációra március 9-én, szerdán (magyarországi idő szerint) 16 óráig van lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak. tovább