03/22/2022

A konzulátusokon is kitölthetők a levélszavazatok – Az Eurotrans Alapítvány elnöke a választási tudnivalókról

Érkeznek a levélcsomagok azokhoz a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiekhez, akik szerepelnek a választási névjegyzékben. Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke a Krónikának elmondta: a levélszavazatok a konzulátusokon is kitölthetők, és a magyarországi szavazás napján, április 3-án is le lehet adni a borítékot.

Véghajrájába fordult az április 3-án rendezendő magyar országgyűlési választások folyamata. A magyar állampolgársággal is rendelkező potenciális új erdélyi szavazók regisztrációjának lezárása után a folyamatot segítő Eurotrans Alapítvány valamivel több, mint 280 ezerre becsüli a választási névjegyzékben szereplők számát.

„Ez mintegy tizenöt százalékkal több, mint 2018-ban. A mostani regisztrációs adatok fényében mintegy 160–180 ezer leadott levélszavazatra számítunk. Kérdés, hogy mennyi lesz ebből érvényes, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezek számát kilencven százalék fölé vigyük” – fogalmazott lapunknak Nagy Zoltán Levente.

Az RMDSZ által működtetett szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy aki voksolni akar, és szerepel a választási névjegyzékben, azaz rendelkezik érvényes regisztrációval, annak március 15. után meg kell kapnia a levélcsomagot.

„A kitöltött, majd leragasztott szavazólapot, valamint azonosító nyilatkozatot vigye be a kolozsvári vagy csíkszeredai főkonzulátusra, vagy juttassa el az RMDSZ és Eurotrans munkatársaihoz, hogy szavazata biztosan időben célba érjen” – mondta Nagy Zoltán Levente. tovább