06/27/2023

Növeli kitelepedései számát Udvarhelyszéken az Eurotrans Alapítvány- a Maszol.ro portálról

A Demokrácia Központok tevékenységét az Eurotrans Alapítvány veszi át, az udvarhelyszéki kiszállásokat az igények függvényében akár növelni is tudják. Hargita megyében kiírták a megyei kulturális pályázatokat és vannak fontos változások is – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet elnöke.

A Demokrácia Központok tevékenységének beszültetése komoly változást hozott az RMDSZ által létrehozott Eurotrans Alapítvány életében: megnőtt az igény az ügyintézésre. Az elmúlt időszakban 25%-kal több a munka volumene, nagyobb számú igénylés érkezett be, és ez a szám várhatóan még nőni fog – erről számolt be csütörtöki székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

„Sosem tekintettünk egymásra versenytársakként, egymás tevékenységét ki tudtuk egészíteni: míg a Demokrácia Központok elsősorban a városban, addig az Eurotrans egész Udvarhelyszéken, tehát vidéken is végezte a munkát” – fejtette ki Bíró Barna Botond. Elmondta, Udvarhelyszéken nagyobb erőbedobással folytatja a munkát az Eurotrans Alapítvány Mihály Péter vezetésével. Havonta két konzuli napot és több kiszállást is szerveznek, de kapacitásukat a Csíkszeredai Főkonzulátus segítségével az igények függvényében akár növelni is tudják. Bíró fontosnak tartotta kiemelni, hogy nőtt az Eurotrans alkalmazottainak száma, hiszen felajánlották három, korábban a Demokrácia Központban dolgozó kollégának, hogy folytassák a már megszokott tevékenységet az Eurotrans Alapítványnál.

„Feszített iramban dolgozunk, megnöveltük a kitelepedéseink számát is” – közölte Bíró. Hozzátette, az Eurotrans munkatársai ingyenesen elkészítik az egyszerűsített honosításhoz szükséges iratcsomókat, továbbá segítséget nyújtanak az anyasági támogatás, babakötvény, köldökzsinór program igénylésében, a születés anyakönyveztetésében, házasságbejelentésben, valamint a válás vagy az elhalálozás anyakönyveztetése körüli procedúrákban. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy amennyiben egy személy családi állapotában változás történik, vagy elhalálozás esetén be kell ezt jelenteni.

Április folyamán az Eurotrans Alapítvány munkatársai a következő udvarhelyszéki településeken nyújtanak segítséget: április 18-án Oklándon (polgármesteri hivatal), április 19-én Homoródalmáson (polgármesteri hivatal), április 21-én Székelyudvarhelyen (konyuli nap, Bocskai Ház), április 25-én Bögözben (polgármesteri hivatal), április 26-án a székelydobói kultúrotthonban. Ezen kívül minden hónap első keddjén Székelykeresztúron, az RMDSZ irodában, és minden hónap első szerdáján Szentegyházán, a Katolikus Plébánián tartanak ügyfélfogadást, 10-14 óra között.

„Mindenkit arra bátorítunk, hogy ha még nem igényelte a magyar állampolgárságot, vagy esetleg más kérdése van – akár babakötvénnyel, anyakönyvezéssel kapcsolatosan –, keresse bizalommal az Eurotrans munkatársait, hívja bizalommal a 0266/213-561-es telefonszámot, vagy érdeklődjön a helyi RMDSZ-elnöknél” – hangsúlyozta Bíró Barna Botond.

Kulturális pályázati kiírások

A sajtótájékoztató második témájaként Hargita Megye Tanácsának legutóbbi tanácsülésen elfogadott határozatok kerültek terítékre, a civil szervezeteknek, egyesületeknek szóló kulturális pályázati kiírásaival kapcsolatosan.

„Ezt év elején nem tudtuk meghirdetni, mert a tavalyi év végén változott az ezt szabályzó törvényi keret. Ennek értelmében a teljes kiírást újra kellett szabnunk, és módosítanunk kellett az online pályázati platformon is – mutatott rá a megyei önkormányzat alelnöke.

A pályázatok összértékét két esetben növelték, illetve egy esetben tartották meg: a magyar általános és román közösségeknek szóló kulturális kiírás keretét megduplázták a tavalyi évhez képest. Így az előbbi 400 ezer lejről 800 ezerre, az utóbbi pedig 70 ezer lejről 140 ezerre nőtt, míg a népviseletek beszerzését támogató kiírás 300 ezer lej maradt.

A változásokal kapcsolatosan elhangzott, hogy idéntől nemcsak civil szervezetek, hanem családi vállalkozások is jelentkezhetnek.

A pályázatkiíró nem csökkentheti az egyes projektek értékét, csak a következő kivételes esetekben: nem támogatható költségtípusok vannak a pályázat költségvetés-tervezetében, az igényelt összeg nagyobb, mint amennyit a támogató maximálisan meghatározott egy bizonyos költségtípusra (20 ezer lejes plafon), és ha a pályázat az utolsó helyen van a listán és elérték a keretösszeg maximumát.

Elmondták, hogy a kötelező 10 százalékos önrész biztosítása mellett a támogatható tevékenységek közé bekerült a személyzeti költség, ami nem haladhatja meg a támogatott érték 20 százalékát. Alapeszközökre is lehet támogatást kérni, illetve építkezések támogatására is lehetőség van (amely nem építkezési engedély-köteles) a támogatott érték 10 százalékáig.

„Azért dolgozunk, hogy a kulturális élet továbbra is pezsgő legyen Hargita megyében” – zárta gondolatait Bíró Barna Botond.