06/27/2023

Honosítás, anyasági és életkezdési támogatás ügyintézése Tusnád községben

Tusnád községben is lehetőség nyílik ingyenes honosítás, anyasági és életkezdési támogatás ügyintézésének lebonyolítására június közepén. Az előre kijelölt napokon történő ügyfélfogadást a tusnádi polgármesteri hivatalban, valamint az újtusnádi és csíkverebesi kultúrotthonban szervezik meg – tájékoztat az RMDSZ Csíki Területi Szervezete.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve kiszállást szervez Tusnád községbe:

az érdeklődők június 15-én (csütörtökön), a tusnádi polgármesteri hivatalban, 20-án (kedden) az újtusnádi kultúrotthonban, illetve 22-én (csütörtökön), a csíkverebesi kultúrotthonban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat, 12 és 14 óra között.

A dossziék összeállítása minden esetben díjmentes.

A helyszínre kiszálló ügyintézők segítséget nyújthatnak a honosítási kérelem benyújtásában, házasság, gyermek születése, haláleset, illetve válás anyakönyveztetésében, emellett a személyazonossági igazolvány igénylésével, valamint az anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatban is tájékoztatják a községbelieket. Utóbbi esetében egyébként 2018 óta a nem Magyarország területén született és élő, magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény.

Az anyasági támogatás egyszeri szociális juttatást jelent, amelyet az édesanya magyar állampolgárságú gyermekének születését követő hat hónapon belül igényelhet.

Emellett a fiatalok életkezdési támogatása, azaz az úgynevezett babakötvény is elérhetővé vált a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok számára. Érdeklődni az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában (Csíkszereda, Mihai Eminescu utca 2/A szám) vagy a Magyar Ügyek Házában hétköznapokon 9 és 16 óra között, illetve 0371-347 827-es telefonszámon lehet.