07/24/2023

Augusztus elsejétől új helyszínen várja ügyfeleit az Eurotrans Alapítvány Csíkszeredában

Új élettel telik meg az a csíkszeredai Petőfi utcai sarokház, amelyet korábban Kék házként ismertek, ugyanis ide költözik a Magyar Ügyek Háza. A teljesen felújított ingatlan szombati avatóünnepségén jelen volt Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is.

„Ez az épület szimbolikus épület, a magyar világot jelenti. Ugyan Magyar Ügyek Háza, de szinte minden olyan fontos dolog megtalálható benne, ami a magyar élethez, a magyar ügyekhez, a magyar világhoz tartozik.

,,A magyar kormánynak az a célja, hogy az egész Kárpát-medence telis-tele legyen magyar világgal, és ennek akkor van lehetősége, ha vannak olyan központok, ahol a magyar világ megélhető formában van jelen, ahová, ha bemennek a polgárok akár a szórványban, akár a tömbben, akkor ott egy magyar világgal találkozzanak, ne csak egy-kettő-három részterülettel, hanem a magyar ügyekkel. Ezért bölcs dolog, hogy össze vannak vonva egy helyre a magyar élet szempontjából kulcsfontosságú intézmények, és ezért ez a ház a magyar világot jelenti” – fogalmazott Semjén a szombat délutáni avatóünnepségen. Hozzátette:

ezek a kis magyar világok jelentik a nagy magyar világ megtartó erejét.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere felszólalásában elmondta: olyan emblematikus épületet avatunk most, amely szerves része kell legyen a közösség életének. Tőle tudjuk azt is, hogy ő volt a névadója a Magyar Ügyek Házának.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke többek között arról beszélt, hogy ennek az épületnek a felújítását közös sikerként tudják elkönyvelni, amely mögött erős partnerség van a magyar kormány, az RMDSZ, és a FIDESZ-KDNP között. Mint fogalmazott Magyarország kormányának támogatása nélkül nem jöhetett volna létre ez a létesítmény.

Az ingatlanban három szervezet lel otthonra: a honosítással és egyéb ügyekkel foglalkozó Eurotrans Alapítvány, a Pro Economica Alapítvány, és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász hálózatnak is ez lesz a központja. A dr. Bochkor Béla-féle családi ház, közismert nevén, a Kék ház, avagy Petőfi 36., szám alatti 125 éves épületet az Iskola Alapítvány 2020-ban vásárolta meg egy magánszemélytől, és három év alatt újította fel. Az építkezésről Korodi Szabolcs tervező számolt be a jelenlévőknek, mint mondta, a szecessziós épület rendbetétele igazi kihívás volt számukra, mintegy 34 szakember dolgozott rajta a tervezésnél.

Az épületben korábban katonaság, bentlakás, készruhagyár és népiskola is működött, aztán két évtizedig üresen állt. Mára már korszerűen felszerelt, irodák, közösségi terek, konferenciatermek, és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki benne a pincéjétől az emeletig.