10/23/2023

Az erdélyi magyarság fele még nem kettős állampolgár

Egy tavalyi, Románia 17 erdélyi megyéjében végzett felmérés szerint a magyar nemzetiségű felnőtt korú személyek 54 százaléka rendelkezik kettős állampolgársággal. Akik még nem, azok 17 százaléka az elkövetkezőkben szeretné azt kérvényezni – közölte Nagy Zoltán, az Eurotrans és az Iskola Alapítvány képviselője Marosvásárhelyen, új székházuk megnyitóján.

Marosvásárhelyen hétfőtől új, korszerű helyszínen fogadják azokat, akiknek a kettős állampolgársággal, az ebből következő ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseik vannak, különböző támogatásokat szeretnének igényelni, változásokat bejelenteni vagy útlevelet készíttetni. Eddig az RMDSZ megyei szervezete Dózsa György utcai székházában lehetett ezeket intézni, de az az épület nem volt alkalmas több tíz ember fogadására, sorban állásra. A Kossuth utca 18. szám alatti új irodák azonban már erre vannak berendezve.

Az új székház immár a második saját épület

A sajtó képviselőinek kevéssel a konzuli ügyintézés kezdete előtt mutatták be az új irodákat. Az Iskola Alapítvány képviselőjeként Nagy Zoltán először arról beszélt, hogy a patinás, négyszintes épületet, amelyhez szép nagy udvar és azon egy kis játszótér is tartozik, tavaly vásárolta meg az alapítvány az örökösöktől, magyar állami támogatásból.

A vásárlási ár a szükséges módosítások elvégzésével együtt 10 millió lejt tett ki. Ebben az épületben tudják ezután fogadni mindazokat a marosvásárhelyieket és Maros megyeieket, akik honosítással vagy más, hasonló kérdésekkel fordulnak az Eurotrans Alapítványhoz.

Ez a második saját épülete az alapítványnak a csíkszeredai után, de összesen harminc irodáját működtet. Nagy Zoltán pár adatot is megosztott: 2015 óta 110 ezer személy kérte a honosítást, 30 ezer anyakönyvi kérelmet iktattak, 10 ezer anyasági támogatást és babakötvény-kérést oldottak meg.

Felhívta a kettős állampolgárok figyelmét, hogy minden – születéssel, elhalálozással, válással, házasságkötéssel kapcsolatos – változást be kell jelenteniük náluk is, hogy iktatni lehessen azokat.

Útlevelet is lehet kérvényezni, átvenni

Csibi Attila-Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke azt hangsúlyozta, hogy bár kevésbé közismert, de fontos lehetőség, hogy magyar útlevelet is lehet kérelmezni és át is venni az Eurotrans Alapítvány munkatársaitól. Odafigyelnek azokra is, akik nehezebben tudnak kimozdulni településükről, így kihelyezett ügyfélfogadást is tartanak, és azokon a helyeken, ahol nagy az ügyintézésre jelentkezők száma, konzuli napot szerveznek. Egyedül a személyazonossági kártya elkészítését nem tudják megoldani, ehhez el kell utazni Csíkszeredába.

A most átadott és használatba vett székházban még kisebb átalakításokat végeznek, de mint Kovács Mihály Levente helyi RMDSZ-elnök kifejtette: azt szeretnék, hogy a Kossuth utcai épület marosvásárhelyi magyar közösségi házzá váljon, egy olyan helyszínné, ahol ügyeket lehet intézni, de a közösség tagjai is használhatják.

Forrás: https://szekelyhon.ro/