01/15/2024

Márciustól a határon túli magyarok korlátlanul utazhatnak ingyen Magyarországon

Jelenleg a Magyar igazolvánnyal Magyarországon belül évi négy utazásra van lehetőség 90 százalékos kedvezménnyel. Március elsejétől azonban megváltozik a Magyar Állami Vasutak (MÁV) kedvezményrendszere. A jelenlegi 65 kedvezményformából huszonkettőt tartanak fenn, kivezetik a 20 és 30 százalékos kedvezményeket, és az úgynevezett pecsételős rendszert.

„A tarifareformnak köszönhetően Magyar igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe” – válaszolta a MÁV sajtóosztálya a Szabad Magyar Szó kérdésére.

Hangsúlyozzák, a Magyar Igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal díjmentesen lehet utazni.

Lázár János Magyarország építési és közlekedési miniszter a héten jelentette be, hogy megszűnnek a bérletek a MÁV és a Volán járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad, ugyanakkor a kedvezmények rendszerét is átalakítják.

A Magyar igazolvány különféle alanyi jogon járó kedvezmény igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát Magyarország területén, tájékoztat Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa. Hozzáteszik, az okmány tulajdonosa kulturális, utazási, diák, pedagógus és oktatói kedvezményekre jogosult. A Magyar igazolvány kiadását kérheti a Romániában állandó lakóhellyel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személy, kiskorú esetén a törvényes képviselő által. Az igazolvány kizárólag a kedvezmények igénybevételére szolgál, nem személyazonosító igazolvány, nem úti okmány, határátlépésre nem jogosít, hangsúlyozzák.

Forrás: Maszol.ro